Město Plzeň a Plzeňský kraj jsou kulturní destinací, letní program je rozmanitý a kvalitní

(Plzeň) 23. června 2012 startuje na náměstí Republiky nový multižánrový festival Živá ulice - Plzeňská setkání, který oživí hudbou, divadlem a doprovodným programem značnou část léta v západočeské metropoli. Právě možnost kulturního vyžití je pak klíčová pro zahraniční i české návštěvníky, aby se do Plzně a Plzeňského kraje rádi vraceli.

Městský letní festival je místní značkou kvality života,” říká ředitel Živé ulice Jakub Vedral

Tisková zpráva festivalu Živá ulice - Plzeňská setkání, města Plzně a Plzeňského kraje k 18.6.2012

klíčová slova: kultura, letní festivaly, cestovní ruch, Plzeň, Plzeňský kraj, kvalita života

Letní festivaly jsou častou příležitostí pro lokální podnikatele. O to více to platí v Plzni a Plzeňském kraji, který má pro podnikání spojené s cestovním ruchem a pohostinstvím kvalitní infrastrukturu a zároveň svou polohou láká nejenom návštěvníky z hlavního města republiky ale i z německého Bavorska a Saska. Není tak kupodivu, že na festivalu Živá ulice - Plzeňská setkání vystavují v rámci projektu Barvy na ulici například norimberští výtvarníci vedle těch českých.

Rozmanitost a kvalitu programu potvrzuje již fakt, že 23. června 2012 se zahájení festivalu odehraje v dobré společnosti několika dalších městských kulturních akcí - za všechny z nich jmenujme populární Den Meliny Mercury, pořádaný o.p.s. Plzeň 2015. “Právě projekt Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015 vnímáme jako klíčovou příležitost,zvýšit turistickou atraktivitu města Plzně. Lze předpokládat, že kvalitní a výjimečný kulturní program přiláká do Plzně mnoho turistů z jiných koutů republiky a z Evropy. V případě, že zde bude o turisty dobře postaráno, zvyšuje se pravděpodobnost jejich opakované návštěvy. Pevně věřím, že projekt 2015 bude mít trvalou hodnotu nejen pro rozvoj kultury ve městě Plzni, ale i pro rozvoj cestovního ruchu,” říkáZuzana Smotlachová, vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně.

Zájmem organizátora - agentury ART Prometheus, je nejenom udělat díky festivalu město Plzeň ještě přitažlivějším pro návštěvníky, ale pracovat regionálně. “Doufáme, že se nám na příští ročník podaří ve spolupráci s organizátory rozšířit festival i do turistických destinací Plzeňského kraje. To nejlepší, co se může stát hmotnému historickému dědictví - jako jsou zámky, hrady či muzea - je když prostor oživí divadlo, hudba či výtvarné umění tak, aby místo mohlo vytvářet unikátní atmosféru společnému zážitku,” říká Václav Koubík, krajský radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu a doplňuje: “Pro podporu příjezdového cestovního ruchu vnímáme možnost rozšíření a zvýšení rozmanitosti kulturní nabídky pro letní sezónu jako velmi přínosné téma a jsme připraveni se podílet na zvýšení atraktivnosti Plzeňského kraje i v oblasti kulturních zážitkových programů.”

ART Prometheus má s uměleckými projekty v regionálních lokalitách bohaté zkušenosti například díky spolupráci s Divadlem Continuo, které se objeví i na Živé ulici. To pravidelně každý rok během mezinárodního hereckého letního projektu přitáhne na týden do okolí malé obce Malovice v jižních Čechách stovky návštěvníků z celé republiky. V roce 2012 se můžete na premiéru letního projektu Divadla Continuo těšit 15. srpna.

Zahájení multižánrového festivalu Živá ulice - Plzeňská setkání začíná 23. června 2012 ve 14 hodin akcí United Plzeň / ochutnejte hudbu z Ostrovů! na náměstí Republiky a vystoupí na něm přední české hudební formace jako jsou Please The Trees & Elpida, The Prostitutes či švédští Baron Bane. K vidění budou rovněž dětská představení z dílny Studia Damúza a žonglérské duo Bratři v tricku.

Kontaktní osoby:

Adam Ondráček, tiskový mluvčí festivalu Živá ulice, Ph.: 00420 7362 957 387, adam@artprometheus.cz

Mgr. Zuzana Smotlachová, vedoucí odboru prezentace a marketingu Města Plzně, Ph.: 00420 378 032 500, mail: smotlachova@plzen.eu

Mgr. Petra Kůsová, referentka cestovního ruchu, Plzeňský kraj, Ph.: 00420 777 353 613, mail: petra.kusova@plzensky-kraj.cz

Projekt je realizován za finanční podpory města Plzně, Plzeňského kraje, Plzeň EHMK 2015 a Nadace OKD. Hlavním partnerem festivalu jsou Kostelecké uzeniny.

Oficiálními partnery festivalu se stali: Plzeňská teplárenská a Plzeňský prazdroj

Hlavní mediální partneři: MF Dnes a Kiss Rádio Proton

Partneři: Jagermeister, AVE CZ, High Security, ToiToi, Edward

Mediální partneři: iDnes.cz, Rencar, Rengl, ČRo Plzeň, Czechtourism, Crossroads, i-klik.cz, poslouchej.net, vychytane.cz, Plzeňský Kalendář, Žurnál, Centrum Bavaria Bohemia, Taneční aktuality