Náměstí Republiky provoní Festival polévky

První zářijová neděle už tradičně patří Festivalu polévky. Ve 40 litrových kotlích přímo před zraky diváků budou vařit vyhlášené plzeňské restaurace, bistra i neziskové organizace. Kromě nejrůznějších chutí a vůní se bude městem linout také hudba. Retro a vintage set v podání Tea Jay Ivo vystřídá balkánská dechovka orchestru Oranžáda. Festival polévky navíc ukončí kampaň na podporu festivalu Živá ulice v roce 2016.

Náměstí Republiky provoní Festival polévky

Festival polévky je v Plzni dobře známý. Letos už počtvrté se na náměstí Republiky bude vařit ve 40 litrových kotlích dovezených až z Maďarska. Celkem 16 kotlů zavěšených na železných konstrukcích a pod nimi plápolající oheň, nejen tak bude vypadat náměstí Republiky 6. září. „Zájem o Festival polévky je každý rok větší. A to jak ze strany návštěvníků, tak ze strany prodejců. Letos jsme se rozrostli, a tak budete moct ochutnávat kolem 20 druhů polévek,“ říká Matěj Halaš, organizátor Festivalu polévky.

Na rozdíl od předchozích let se polévky začnou prodávat už ve 14.00 hodin. Vařit se začne o dvě hodiny dříve. „Chceme zachovat autenticitu festivalu, a tak se polévky vaří skutečně na místě. Pro účastníky je to sice o něco složitější, ale o to zajímavější. Návštěvníci mohou vidět, z jakých surovin polévka je a jak se připravuje,“ odhaluje koncept Matěj Halaš. Letos se Festivalu polévky zúčastní přes 15 subjektů – od vyhlášených plzeňských restaurací přes bistra až po neprofesionály. Už tradičně na Festivalu polévek budou také zástupci Plzně 2015. Ti navíc uvaří jednu „everfundovou polévku“, tedy tržbu z prodeje věnují Živé ulici, a přispějí tak na kampaň Přihoď kilo pro 2016, která probíhá na portálu Everfund.cz. Právě na Festivalu polévek Živá ulice kampaň na podporu příštího roku ukončí. K úspěšnému dokončení zbývá posledních 25 % potřebné částky. „Věříme, že na Festivalu polévky vybereme zbytek potřebné částky. Lidé budou moct přispívat na místě, kupovat si everfundovou polévku nebo přispět ještě do Festivalu polévky,“ říká Jakub Vedral, ředitel Živé ulice. Jednou z cen je například i degustační menu dle vlastního výběru.

Jak už tomu bývá u Živé ulice zvykem, kromě polévek se budete moct 6. září těšit také na hudbu. Od 14.00 hodin bude ze střechy Meetingpointu hrát Tea Jay Ivo, za djským pultem namixuje písně z 20. až 60. let. Festival polévky ukončí koncert kapely Oranžáda, která rozezní centrum Plzně balkánskou dechovkou. Festival Polévky ukončí tradiční program Živé ulice, která byla i díky Evropskému hlavnímu městu kultury vůbec největší ve své historii. Od července nabídla 29 dní programu, který vidělo více než 50 000 diváků. Ozvěny Živé ulice si ale budete moct užít ještě 12. září. K otevření zrekonstruované budovy Moving Station na Jižním Předměstí ve spolupráci s centrem Johan připravili pořadatelé festivalu multimediální instalaci Železná cesta. Jejím autorem je legendární polské divadlo Teatr Osmego Dnia.Záměrem celého projektu Teatru Osmego Dnia a společné tvůrčí dílny centra JOHAN je připomenutí podob, hodnot i cti tvrdé práce v tradičních industriálních profesích a prostředích. Jedná se o první mezinárodní realizaci projektu, kterou pomohl zprostředkovat ArtProm s.r.o., pořadatel Živé ulice.

můj program
15.-21.8. 2016
Plzeň žije v létě naplno!

Jakou část živé ulice máte nejraději?
Za dveřmi je divadlo 10 %
Živá ulice 78 %