Největší Živá ulice!

Multižánrový festival Živá ulice bude v pro Plzeň výjimečném roce největší co do počtu festivalových dní i interpretů. Čtvrtý ročník festivalu má pro letošní rok připraveno 22 dní programu po tři měsíce v rámci tradičních festivalových bloků, na září ještě připravuje překvapení. Pouliční divadlo, Djs, dětský program, silent kino, site specific galerie, food festival, fashion days a samozřejmě koncerty českých i zahraničních interpretů. Na Živé ulici poznáte Plzeň ze všech úhlů, slibují organizátoři.

Největší Živá ulice!

Živá ulice oživí tradiční festivalová místa i nové prostory

Multižánrový festival Živá ulice bude jako obvykle rozdělený do tří hlavních programových bloků. Červenec bude tradičně patřit pouličnímu divadlu, srpen hlavnímu multižánrovému bloku, který přinese několik novinek, a závěr se ponese v duchu zářijového Festivalu polévek. Stejně jako v předchozích letech zůstane festival v samém centru Plzně. Hlavní scénu na Náměstí republiky doplní další 8 festivalových míst. „Kromě tradičních scén, které v centru Plzně máme, rozšíříme festival i do nových prostor. První blok Za dveřmi je… divadlo se bude poprvé konat v Mlýnské strouze. Srpnová Živá ulice se toto léto rozšíří také na piazzetu naproti Západočeskému muzeu a do frekventovaných ulic v širším centru, a to skrze projekt Živá galerie,“ prozrazuje Jakub Vedral, ředitel festivalu.

Silent kino, Živá galerie nebo zahraniční interpreti, rok 2015 přinese řadu novinek

Festival Živá ulice má pro rok 2015 nachystaných několik novinek. Jedná se jednak o zmiňované rozšíření festivalu do nových míst, které je spojeno s novým projektem Živá galerie. „Živá galerie je site specific galerie. Tedy galerie v netradičním prostoru a na netradičních formátech. Po celém městě uvidíte umělecké objekty určené do veřejného prostoru, těšit se můžete například na Caravan Obscura. Navíc jsme navázali spolupráci s místními uměleckými školami a rozhodli se vystavit jejich díla na plakátovacích místech určených pro reklamu. Chceme narušit zaběhnuté stereotypy a ukázat, že umění může být všude kolem nás, stačí se jen na chvíli zastavit,“ popisuje Živou galerii Táňa Švehlová, koordinátorka projektu. Další novinkou na programu je silent kino, které budou moct diváci navštívit 10. - 13. srpna v Proluce. K němým filmům bude hrát živá hudba. Novinek se dočká i hudební program. Zatímco loňský rok byl Ministerstvem kultury vyhlášený za Rok české hudby, a dramaturgie festivalu se tak zaměřovala především na české interprety, v roce 2015 na festivalu potkáte i řadu zahraničních interpretů. „Na Živé ulici letos zahraje  řada zahraničních interpretů. Těšit se můžete například na Dubioza kolektiv, Adama Ben Ezru, Fanfara Transilvania, Moonlight breakfast a další. Všechny tyto kapely mají úspěch nejen na domácích scénách, ale i v zahraničí. Věříme, že je návštěvníci Živé ulice přivítají s nadšením,“ říká Matěj Halaš, jeden z dramaturgů festivalu.

Multižánrovost jako synonymum festivalu

Ačkoli festival Živá ulice je z velké části hudební festival, multižánrovost zůstává na prvním místě. V červenci se už tradičně představí blok Za dveřmi je… divadlo, který se v plzeňské Mlýnské strouze bude konat souběžně s pražským festivalem Za dveřmi. Od 13. do 19. července se můžete těšit na několik představení denně. Do Plzně přijedou soubory z Polska, Francie či Španělska. Chybět nebudou ani tuzemští umělci. Hned první den se například v dětském představení Angelky a v představení pro dospělé Angel-y objeví Vanda Hybnerová s Lucií Kašiarovou. Do Plzně přijede také Anna Polívková a Iby Pop s projektem Aniby neřekla. Unikátní německo-českou site specific performance Brána do Fantazie uvidí diváci v DEPO 2015. Nenechte si ujít známého provazochodce Olivera Zimmermanna ve spojení s V.O.S.A. Theatre ve středu 15. července.

Divadelní představení se objeví i v srpnovém bloku, budou však určena především dětem. I v letošním roce festival Živá ulice věnuje svoji scénu v Proluce právě svým nejmladším návštěvníkům. Těšit se mohou nejen na divadlo, ale i pouliční knihovnu, společenské hry či cvičení.

Živá ulice má už tradičně bohatý doprovodný program. Od 18. do 19. srpna budete moct ochutnat v rámci projektu Babylon na plotně kuchyni národnostních menšin žijících v Plzni. „Po loňském velkém úspěchu budeme i letos pořádat food festival národnostních menšin Babylon na plotně. V Šafaříkových sadech se bude vařit jídlo ze všech koutů světa. Určitě nebude chybět vietnamská či romská kuchyně,“ zve na program Táňa Švehlová, koordinátorka projektu. Po skončení Babylonu na plotně ovládne plzeňské centrum móda. Plzeň Fashion Days zaplaví Náměstí Republiky 20. - 21. srpna.

Stovky hudebníků rozezní centrum Plzně

Živá ulice ale samozřejmě přiveze do Plzně také stovky hudebníků. Od 14. do 23. srpna se můžete těšit na koncerty na Náměstí Republiky, U branky, v Besedě a dalších místech. Do Plzně přijede Miro Žbirka, Ivan Hlas, The Tap Tap, Čankišou, Lenka Dusilová a další interpreti. Jako každý rok má i letos Živá ulice několik hudebních linií. Ostřílení bardi se potkají na pódiu s držiteli cen, jako jsou Adrian T. Bell (cena Apollo 2014), DVA (cena Vinyla 2014), Please The Trees (cena Anděl 2013), Tvrdý/Havelka (nominace Vinyla 2014) a další. Chybět nebudou samozřejmě plzeňské kapely. V průběhu festivalu jich vystoupí přes 30, poslední den festivalu navíc bude Náměstí republiky patřit iniciativě Bigbít – Plzeň sobě, která představí plzeňské legendy, jako jsou Katapult či Burma Jones.

Tříměsíční městskou fiestu zakončí 6. září Festival polévek. V samotném historickém jádru Plzně se budou vařit polévky všech chutí a vůní, a to na otevřeném ohni přímo před zraky návštěvníků. Čtyřicetilitrové kotle dovezené z Maďarska budou plné polévek, protože… polévka je grunt!

Festival Živá ulice tak naplňuje pojem multižánrovost do posledního písmene. „Živá ulice naplňuje multižánrovost a otevřenost, přitom ovšem nezapomíná, že je stále především plzeňským festivalem – celá jedna třetina kapel vystupujících na festivalu je z Plzně. Zároveň je Živá ulice díky své rozmanitosti městským festivalem na evropské úrovni. Těším se na tři letní měsíce s  pouličním divadlem, koncerty, food festivalem, fashion days nebo programem pro děti,“ shrnuje Jiří Sulženko, programový ředitel Plzně 2015. Festival Živá ulice navíc získal ocenění EFFE (Europe for festivals, festivals for Europe) pro rok 2015 až 2016, které letos poprvé uděluje European Festivals Association. Potvrdil tak svoji pozici významné kulturní akce s přesahem i mimo oblast živého umění.

Program Živé ulice najdete na www.zivaulice.eu. Živá ulice získala záštitu primátora města pana Jana Zrzaveckého a Mgr. Martina Baxy, 1, náměstka primátora pro oblast kultury, cestovního ruchu, památkové péče a projektu EHMK 2015. Festival se koná za finanční podpory statutárního města Plzeň, které přispělo 3 500 000 Kč a společnosti Plzeň 2015 o.p.s., jež dala na letošní ročník Živé ulice 700 000 Kč. Plzeňský kraj přispěl částkou 500 000 Kč. Celkový rozpočet festivalu je kolem 6 000 000 Kč. Pořadatelem festivalu je Art Prom s.r.o. ve spolupráci s ART Prometheus o.s.

můj program
15.-21.8. 2016
Plzeň žije v létě naplno!

Jakou část živé ulice máte nejraději?
Za dveřmi je divadlo 11 %
Živá ulice 77 %