Živá galerie v centru Plzně

Papírový záhon, karavan s městem uvnitř, cinkající sklo vyprávějící příběh z továrny na porcelán. Na místo obvyklých reklamních plakátů umění. Festival Živá ulice na letošní rok připravil nový projekt, do kterého zapojil mimo jiné studenty a absolventy plzeňských uměleckých škol. Živá galerie rozzáří centru Plzně od 10. do 23. srpna.

Živá galerie v centru Plzně

Multižánrový festival Živá ulice pro rok 2015 rozšířil svůj doprovodný program a připravil hned několik novinek. Jednou z nich je také projekt Živá galerie, kterou si budou moct návštěvníci festivalu projít během celého hlavního bloku, tedy od 10. do 23. srpna. „Živá galerie je nová programová linie festivalu zaměřená na prezentaci současného vizuálního umění. Vedle tradiční výstavy Barva na ulici, pořádané v rámci festivalu Unií výtvarných umělců plzeňské oblasti, dává Živá galerie prostor také mladým umělcům,“ představuje projekt Táňa Švehlová, koordinátora Živé galerie.

Na základě otevřené výzvy a ve spolupráci s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni a SSUPŠ Zámeček s.r.o. byla vybrána díla, která mají diváci možnost vidět od 10. do 23. srpna v centru města a v prostorách Galerie Vestředu. Živou galerii potkáte nejen na různých místech, ale i různých formátech. Těšit se můžete na galerii na plakátech, která pracuje s prostorem určeným pro reklamní sdělení a přetváří ho na místo vhodné pro umění. Galerii na dlažbě potkáte na piazzetě naproti Západočeskému muzeu, kde budou po dobu konání festivalu k vidění nejrůznější objekty z rukou studentů FUD ZČU. Galerie na fólii pracuje s principy street artu. Tu si budete moct prohlédnout v Sadovém okruhu, stejně jako další vizuální instalace. „V srpnu se stačí projít městem, otevřít oči a ocitnete se v Živé galerii. V galerii otevřené všem a za každého počasí,“ popisuje Táňa Švehlová.

K vidění bude například interaktivní instalace spojující světlo a pohyb, díky které si budou moct návštěvníci udělat vlastní světelný obraz. V centru Plzně můžete narazit i na vizuální instalace v karavanu. Na základě principu camery obscury bude architektura Plzně promítána do interiéru obytného auta, ten se bude v průběhu festivalu přesouvat a objevovat nová místa. Chybět nebudou ani zvukové instalace v Sadovém okruhu.

Festival Živá ulice oživí centrum Plzně nejen galerií v ulicích, ale i dalším bohatým program. Celkem 14 dní koncertů, pouličního divadla, programu pro děti, ale i například kina, food festivalu národnostních menšin či Plzeň Fashion Days čeká na návštěvníky od 10. do 23. srpna.

můj program
15.-21.8. 2016
Plzeň žije v létě naplno!

Jakou část živé ulice máte nejraději?
Za dveřmi je divadlo 10 %
Živá ulice 78 %